Úskalí celkové a lokální terapie kortikosteroidy - Matějovská Kubešová, Hana; Výška, Ondřej; Nakládal, Jiří; Matějovský, Jan (Praktické lékárenství, 2020)
Kortikosteroidy byly poprvé léčebně využity u nemocných s revmatoidní artritidou a lokálně k úlevě při kožních exantémech. Indikace jejich podání se s prohlubujícími se medicínskými znalostmi rozšířily do bohatého spektra klinických stavů. Při akutní jednorázové aplikaci nemá podání kortikosteroidů žádnou kontraindikaci a je mnohdy život zachraňující. Při léčbě dlouhodobější je nutno brát v úvahu možná rizika nežádoucích vedlejších účinků vyplývajících z podstaty kortikosteroidů jako působků zajišťujících zvládání stresových situací, a tedy zvyšující krevní tlak, glykemii, zadržujících tekutiny v organismu, mobilizujících zásoby a rezervy. Při jejich systémovém podávání je tedy nutno očekávat rozkolísání diabetu nebo manifestaci prediabetu, dekompenzaci hypertenze, dyslipidemii, riziko vzniku gastrointestinálních ulcerací vlivem zvýšené acidity, riziko tromboembolických komplikací, negativní ovlivnění psychiky nemocného. Významné je riziko reaktivace tuberkulózy u nemocných s pozitivní anamnézou. Lokální podávání kortikosteroidů je využíváno zejména v pneumologii, alergologii a dermatologii a umožňuje minimalizovat výskyt celkových nežádoucích vedlejších účinků. I toto podání však má své nežádoucí projevy vyplývající z negativního ovlivnění vaziva - tedy atrofie kůže a adnex, atrofie podkožního vaziva včetně jeho funkcí v záchytu a prezentaci antigenu, zhoršení hojení ran. V průběhu podávání kortikosteroidní terapie celkové nebo lokální je nutno zajistit maximální bezpečnost nemocného edukací jeho samotného i jeho pečovatelů a dále důslednějším sledováním parametrů signalizujících nepříznivý vývoj.
Keywords: Peptic Ulcer; svaly; peptický vřed; imunitní systém; Immune System; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; lékové postižení jater; lidé; glukokortikoidy; Glucocorticoids; Eye Diseases; Medication Adherence; metabolické nemoci; adherence k farmakoterapii; Tuberculosis; Skin and Connective Tissue Diseases; nežádoucí účinky léčiv; Administration, Topical; aplikace lokální; tuberkulóza; Respiratory Tract Diseases; Metabolic Diseases; oční nemoci; Muscles; nemoci kůže a pojivové tkáně; Chemical and Drug Induced Liver Injury; nemoci trávicího systému; Digestive System Diseases; nemoci dýchací soustavy; Humans