Fyzická aktivita v léčbě obezity v praxi - Matoulek, Martin; Cibulková, Natálie; Kádě, Ondřej; Hašpicová, Marcela (Vnitřní lékařství, 2020)
Fyzická aktivita je nedílnou součástí léčby obezity. Až překvapivě i mezi zdravotníky přetrvává hodnocení léčby obezity pouze na základě hmotnostního poklesu. Léčba obezity není však jen prosté snižování hmotnosti, ale především léčba přidružených onemocnění, jako hypertenze, diabetes, dyslipidemie apod. Jen velmi zřídka je hodnocena fyzická zdatnost, ačkoliv ta nejlépe predikuje budoucnost a snižuje mortalitu ze všech příčin. Jedná se především o kardiovaskulární onemocnění, kde se ukazuje, že parametr VO2Max je nejsilnějším prediktorem nejen kardiovaskulární mortality. Specifika preskripce fyzické aktivity pak s sebou přináší přítomnost nejen diabetu, hypertenze a kardiovaskulárních onemocnění, ale i artrózy nosných kloubů, event. absolvování bariatrické operace. K objektivizaci fyzické aktivity včetně subjektivních příznaků je vhodné využít moderních metod telemedicíny, která je tak budoucností při léčbě nejen obezity.
Keywords: tělesná výkonnost; Obesity; pohybová aktivita; Motor Activity; diabetes mellitus; Physical Fitness; Diabetes Mellitus; lidé; Telemedicine; obezita; Bariatric Surgery; telemedicína; Joint Diseases; bariatrická chirurgie; nemoci kloubů; Humans