Disekcia ascendentnej aorty, diagnóza na ktorú treba myslieť - Jankovičová, Veronika; Belicová, Margita; Ochodnický, Milan; Mokáň, Marián (Vnitřní lékařství, 2020)
Akútna disekcia aorty typu A je život ohrozujúci stav a významnou príčinou morbidity a mortality. Jej typickým symptómom je náhle vzniknutá bolesť na hrudníku, ktorá sa vyskytuje u viac ako 85% pacientov. Akútna bolesť na hrudníku vedie k podozreniu na akútny koronárny syndróm a ak zmeny na elektrokardiograme naznačujú možnú ischémiu, pacientom je podaná antitrombotická liečba. U niektorých pacientov bolesť na hrudníku nemusí byť prítomná, môže byť prítomný ložiskový neurologický deficit, ktorý sa objavuje ako jedna z komplikácií šírenia dissekcie na veľké artérie. Autori v práci popisujú troch pacientov s akútnou disekciou aorty typu A. Dvaja z nich nemali akútne bolesti na hrudniku, dominoval u nich ložiskový neurologický deficit. Tretí pacient mal typické akútne bolesti na hrudníku, na elektrokardiograme suspektné ischemické zmeny, čo viedlo k podozreniu na akútny koronárny syndróm. Autori prezentujú, že akútna disekcia aorty typu A môže byť ľahko prehliadnutá, preto je potrebné na túto diagnózu myslieť, aby sa včas diagnostikovala a bola zahájená okamžitá adekvátna liečba.
Keywords: aorta; Aorta; Treatment Outcome; lidé středního věku; lidé; Adult; Middle Aged; dospělí; Aortic Aneurysm, Thoracic; Female; výsledek terapie; Acute Coronary Syndrome; disekce aorty; aneurysma hrudní aorty; Male; ženské pohlaví; akutní koronární syndrom; Humans; mužské pohlaví; Aortic Dissection