Otrava fosfátovým roztokem - Petrů, Lenka; Gut, Josef (Pediatrie pro praxi, 2020)
Fosfátový roztok se běžně používá na neonatologických jednotkách v léčbě metabolického kostního onemocnění nedonošených novorozenců. Otravy jsou naštěstí raritní záležitostí, mohou ale vést k akutnímu život ohrožujícímu stavu. Tato kazuistika popisuje otravu fosfátovým roztokem novorozence po propuštění do domácí péče.
Keywords: Phosphates; mužské pohlaví; Infant, Premature; Hypocalcemia; fosfáty; Pharmaceutical Solutions; výsledek terapie; novorozenec nedonošený; hypokalcemie; Male; Hyperphosphatemia; lidé; Humans; lékové roztoky; hyperfosfatemie; Treatment Outcome