Druhá strana mince antibiotické léčby u kriticky nemocných - Kula, Roman (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2020)
Cílem tohoto „mini-review“ je upozornit na rizikové aspekty spojené s antibiotickou léčbou u kriticky nemocných pacientů. Jde zejména o poddávkování antibiotik v časné fázi sepse, pokud se léčba řídí lékopisem, a zbytečně dlouhou expozici antibiotikům, pokud se léčba řídí tradičními doporučeními pro délku antibiotické léčby. Je konstatována potřeba diskuze o nasycovací dávce antibiotik a rutinním monitorování sérových koncentrací antibiotik v průběhu léčby. Také je diskutována antibiotiky indukovaná mitochondriální dysfunkce a oxidativní stres. Oba tyto mechanizmy, jinak efektivní při inhibici růstu nádorových buněk, mohou totiž sehrát důležitou roli při protrahovaném průběhu multiorgánového selhávání, pokud je léčba antibiotiky příliš dlouhá.