Jak potrkání krávou a covid zachránily pacientovi život - Kašák, Viktor; Bouda, Václav (Kazuistiky v alergologii, pneumologii a ORL, 2020)
Kazuistika popisuje koincidenci nepoznané závažné formy ischemické choroby srdeční (ICHS) a myxomu levé srdeční síně u pacienta s chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN). Kazuistika poukazuje na rychlou a efektivní spolupráci pneumologa a radiodiagnostika v „covidovém čase“. Myxom byl odhalen při CT/HRCT hrudníku. Myxom a ICHS byly indikovány ke kardiochirurgickému výkonu, což zachránilo pacientovi život.
Keywords: Myocardial Ischemia; Heart Neoplasms; Humans; Myxoma; chronická obstrukční plicní nemoc; nádory srdce; mužské pohlaví; myxom; dyspnoe; Pulmonary Disease, Chronic Obstructive; výsledek terapie; koronární bypass; Coronary Artery Bypass; srdeční selhání; Treatment Outcome; ischemická choroba srdeční; lidé; Dyspnea; Heart Failure; Aged; senioři; Male