Nové možnosti laboratorní detekce specifických IgE protilátek - Bojčuková, Jana; Gorčíková, Jitka; Vlas, Tomáš; Panzner, Petr (Alergie (Praha, Print), 2020)
Diagnostika alergie I. typu je založena na anamnéze, provokačních testech a in vitro diagnostice. V současné době je v klinické praxi používá-na v diagnostice alergií molekulární biologie. Více jak 100 alergenních komponent či extraktů je dostupných pro testování specifického IgE, a to buď singleplexovými, či multiplexovými metodami. Naším cílem bylo porovnat dva multiplexy, a to ImmunoCAP ISAC (Thermo Fisher Scientific, Švédsko) a ALEX (Macro Array Diagnostics, Rakousko). Byla pozorována velmi dobrá korelace mezi oběma metodami. Testování specifického IgE pomocí multiplexových metod je jednou z možností pro diagnostiku pacientů s alergií I. typu. Pomáhá lékařům v diagnostice a indikaci léčby těchto pacientů.
Keywords: čipová analýza proteinů; imunoglobulin E; Protein Array Analysis; imunosorpční techniky; alergie; lidé; Hypersensitivity; Immunosorbent Techniques; Immunoglobulin E; Humans