Komplexní interdisciplinární pohled na návrat ke sportu po prodělání infekce covid-19 - Hrdlička, Filip; Větvička, Jaroslav; Bendová, Vendula; Beran, Jiří; Bunganič, Bohuš; Krejčí, Petr; Kroček, Lumír H; Monhart, Václav; Mühlfeit, Jan; Rákosník, Přemysl; Stejskal, Pavel; Šafář, Michal; et al. (Vnitřní lékařství, 2021)
Pandemie onemocnění covid-19 zasáhla celý svět. Týká se všech věkových i sociálních skupin. Nejinak tomu je u sportovců. Prozatím nedokážeme s jistotou říci, jaké dlouhodobé následky infekce virem SARS‑CoV-2 obnáší. Nejnovější poznatky však naznačují, že bychom měli být při návratu ke sportovní činnosti velmi obezřetní. Sportovec by měl po uplynutí osobní izolace podstoupit výstupní lékařskou prohlídku a poté dbát na postupné dávkování zátěže k prevenci nevyžádaných komplikací. Nezbytná jsou v průběhu onemocnění také režimová opatření a péče o psychické zdraví sportovců. V této práci přinášíme komplexní metodiku návratu ke sportu po onemocnění covid-19 pro lékařské a trenérské týmy pečující o sportovce rozdělenou dle průběhu onemocnění. Ve světové literatuře se podobné algoritmy nazývají "Return to Play" nebo "Return to Sport". Jednoznačnými postupy můžeme tuto fázi učinit efektivnější a bezpečnější. Nadále je ale potřeba věnovat zvýšenou pozornost některým orgánovým soustavám a specifickým symptomům, které by mohly značit dlouhodobé poškození novým typem koronaviru.
Keywords: sportovci; Athletes; Sports; COVID-19; Return to Sport; Humans; Survivorship; lidé; sporty; období po vyléčení; návrat ke sportu