Nutriční podpora v časné fázi kritického stavu - zaostřeno na množství energie a bílkovin - Kula, Roman; Kula, Roman; Charwátová, Daniela; Sušková, Tatiana (Vnitřní lékařství, 2021)
Cílem tohoto článku je zdůraznit respektování mechanismů odpovědi na inzult při volbě nutriční strategie v časné fázi kritického stavu. Současně článek pojednává o rizicích spojených s časnou agresivní nutriční intervencí, a to jak pro energetický, tak také pro proteinový příjem. Dnes se zdá, že nejoptimálnější volbou nutriční podpory v průběhu prvního týdne pobytu na jednotce intenzivní péče (JIP) je postupné navyšování dávky jak energie, tak i bílkovin. V číselném vyjádření to přibližně znamená vzestup dávky energie o 5 kcal/kg/den a vzestup dávky bílkovin o 0,2 g/kg/den. Platí to ovšem pouze u pacientů přicházejících na JIP s normální hodnotou body mass index, tedy bez malnutrice či obezity. Obě tyto kategorie vyžadují zvláštní pozornost přesahující rozsah tohoto článku.
Keywords: nutriční terapie; hibernace; autofagie; Critical Care; lidé; Nutritional Support; péče o pacienty v kritickém stavu; Autophagy; nutriční podpora; Hibernation; překrmování; kritický stav; Nutrition Therapy; Critical Illness; Humans