Primární kožní lymfom v alergologické ambulanci - Raničová, Veronika; Obr, Aleš (Alergie (Praha, Print), 2020)
Incidence primárních kožních lymfomů v posledních letech stoupá. K hlavním důvodům jejich nárůstu patří zlepšující se diagnostické a léčebné možnosti a samozřejmě prodlužující se věk pacientů. Jedním z nejčastějších typů kožních lymfomů je mycosis fungoides (MF). V počátečních stadiích mívá ekzematoidní a psoriaziformní projevy, což byl i případ našeho pacienta. Významně vysoká hladina celkového imunoglobulinu E (IgE) a pozitivita specifických IgE proti kaseinu a bílkovině kravského mléka nás vedla k zavedení bezmléčné diety, která ale nepřinesla očekávané klinické zlepšení. Pro zhoršování kožních projevů bylo pátráno dál po etiologii výrazně zvýšené hladiny IgE.Opakované vyšetření periferní krve průtokovou cytometrií s časovým odstupem přineslo první podezření na toto vzácné kožní onemocnění. Kom-plexním vyšetřovacím procesem ve spolupráci s hematologem a dermatovenerologem byla stanovena definitivní diagnóza – mycosis fungoides.
Keywords: protinádorové látky; lidé středního věku; Histamine Antagonists; Mycosis Fungoides; mužské pohlaví; mycosis fungoides; Immunoglobulin E; Exanthema; Humans; Skin Neoplasms; nádory kůže; transplantace hematopoetických kmenových buněk; kožní T-buněčný lymfom; alergie na mléko; Sezary Syndrome; Hematopoietic Stem Cell Transplantation; lidé; exantém; Middle Aged; imunoglobulin E; Diagnosis, Differential; Sézaryho syndrom; diferenciální diagnóza; Treatment Outcome; Antineoplastic Agents; Milk Hypersensitivity; antihistaminika; Lymphoma, T-Cell, Cutaneous; Male; výsledek terapie