Periorálna dermatitída - Felšőová, Simona (Referátový výběr z dermatovenerologie (2002, Print), 2020)
Periorálna dermatitída je relatívne časté zápalové ochorenie kože, ktoré je charakterizované tvorbou papul, papulopustul či papulovezikul na erytematóznej spodine. Typicky postihuje oblasť okolo úst, ale vyskytuje sa i periorbitálne a perinazálne. Vyššia incidencia je zaznamenaná u žien a prepubertálních detí s atopickou dispozíciou. medzi najčastejšie spúšťacie mechanizmy periorálnej dermatitídy patrí nadužívanie topických kortikoidov, u predisponovaných jedincov nesprávny výber používanej dermokozmetiky. Periorálna dermatitída je síce vyliečiteľná, ale riziko rekurencie zostáva u pacienta celoživotne zvýšené. Pre zahojenie periorálnej dermatitídy je potrebné odstránenie vyvolávajúcich faktorov a lokálna liečba. Systémová liečba je užívaná iba výnimočne v závažných prípadoch. Neoddeliteľnou súčasťou liečby tejto tvárovej dermatózy sú dlhodobé režimové opatrenia.
Keywords: Diagnosis, Differential; diferenciální diagnóza; imunologické faktory; periorální dermatitida; isotretinoin; lidé; Dermatitis, Perioral; Tetracycline; Isotretinoin; Immunologic Factors; tetracyklin; Humans