Meningeom spánkové kosti - Blatová, Barbora; Zeleník, Karol; Formánek, Martin; Reguli, Štefan; Hanzlíková, Pavla; Wozniaková, Mária; Komínek, Pavel (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2021)
Cílem kazuistiky je upozornit na velmi vzácnou patologii – meningeom spánkové kosti. Extrakraniální výskyt meningeomů je ojedinělý a v případě menigeomu spánkové kosti vzácný. Meningeomy spánkové kosti se projevují nespecificky známkami chronického středoušního zánětu s cholesteatomem. Při vyšetření počítačovou tomografií je typická změna architektoniky spánkové kosti bez destrukce kosti, kterou by měl otorinolaryngolog a radiolog znát a při podezření na meningeom indikovat magnetickou rezonanci. Volba léčebné strategie závisí na mnoha faktorech, nejčastější léčbou je kombinace neurochirurgického a kofochirurgického operačního výkonu. Alternativou může být stereotaktické ozáření.
Keywords: dospělí; meningeom; radiochirurgie; lidé; spánková kost; Female; Radiosurgery; Otitis Media; Meningioma; otitis media; Temporal Bone; Treatment Outcome; Adult; výsledek terapie; ženské pohlaví; Humans