Asthma bronchiale – současný stav diagnostiky a léčby - Bártů, Václava (Remedia, 2021)
Asthma bronchiale – chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest – je dnes vnímáno jako syndrom. Charakteristická je bronchiální hyperreaktivita, která je doprovázena obstrukční ventilační poruchou. Ta se zcela upraví spontánně nebo adekvátní léčbou. Asthma bronchiale postihuje osoby všech věkových skupin. Symptomy onemocnění nemusejí být zcela typické a onemocnění někdy není včas diagnostikováno. Cílem terapie je mít astma zcela pod kontrolou a zabránit závažným a prudkým exacerbacím. Optimálně zvolená léčba umožnuje nemocným vést plnohodnotný život.
Keywords: Anti-Asthmatic Agents; Biological Therapy; nebulizátory a vaporizátory; lidé; antiastmatika; glukokortikoidy; Glucocorticoids; Asthma; progrese nemoci; agonisté beta-2-adrenergních receptorů; Adrenergic beta-2 Receptor Agonists; bronchiální astma; Disease Progression; Nebulizers and Vaporizers; Forced Expiratory Volume; Respiratory Function Tests; aplikace inhalační; respirační funkční testy; Administration, Inhalation; usilovný výdechový objem; biologická terapie; Humans