Transportní systémy pro mRNA vakcíny - Franc, Aleš; Bíba, Vladimír (Remedia, 2021)
Tato přehledová práce z pohledu biofarmacie pojednává o mRNA vakcínách, které patří mezi tzv. genové vakcíny a v současné době jim je věnována zvýšená pozornost. Článek se nezabývá srovnáním s dalšími typy vakcín ani jejich přísadami, což je možné i v češtině nalézt v řadě přehledových prací. Cílem tohoto přehledu je v krátkosti nastínit mechanismus účinku a zevrubně uvést systémy, které vedou k transfekci nukleových kyselin přes buněčnou membránu do buňky a jejích organel, dále stručně popsat technologii přípravy těchto systémů a rovněž zmínit bezpečnost a legislativní požadavky pro jejich registraci.
Keywords: Drug Administration Routes; Liposomes; nanočástice; vakcíny proti COVID-19; RNA, Messenger; messenger RNA; COVID-19 Vaccines; Nanoparticles; Clinical Trials as Topic; Vaccines, Synthetic; nežádoucí účinky léčiv; klinické zkoušky jako téma; Drug Carriers; nosiče léků; liposomy; způsoby aplikace léků; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; syntetické vakcíny