Společná péče o pacienty s chronickým srdečním selháním aneb Kardiolog, internista a diabetolog na jedné palubě - Štrégl Hrušková, Sylvie (Remedia, 2021)
Chronické srdeční selhání se v evropských zemích vyskytuje u 1–2 % populace s výrazným vzestupem ve vyšších věkových skupinách. Příčinou narůstajícího počtu těchto nemocných je stále se zlepšující péče o akutní stavy a zvyšující se počet pacientů s metabolickými onemocněními. Chronické srdeční selhání představuje soubor příznaků a známek způsobených poškozením srdce, které není schopno pokrýt metabolické potřeby tkání. Cílem léčby pacientů se srdečním selháním je zlepšit jejich klinický stav, výkonnost, zabránit jejich opakovaným hospitalizacím, tím pozitivně ovlivnit kvalitu života a snížit úmrtnost na toto onemocnění. V posledních letech se objevují nová účinná léčiva, která dokáží ovlivnit výše zmíněné modality. Nově jsou pro léčbu chronického srdečního selhání u pacientů s diabetem i bez něj indikovány inhibitory SGLT2.
Keywords: Sodium-Glucose Transporter 2 Inhibitors; Myocardial Ischemia; Forxiga (dapagliflozin); týmová péče o pacienty; Heart Failure, Systolic; Diabetes Mellitus, Type 2; Sodium-Glucose Transporter 2; lidé; systolické srdeční selhání; diastolické srdeční selhání; ischemická choroba srdeční; diabetes mellitus 2. typu; hyperglykemie; Drug Prescriptions; transportér 2 pro sodík a glukózu; Heart Failure, Diastolic; Patient Care Team; Hyperglycemia; lékové předpisy; glifloziny; Humans