Tracheostomie u dětí - odpovídající péče jako základ minimalizace rizik - Jurovčík, Michal; Bodláková, Manuela; Gernertová, Lucie; Skřivan, Jiří (Pediatrie pro praxi, 2021)
Problematika dětských tracheostomií je obvykle řešena multioborově. Kromě otorinolaryngologů se jedná hlavně o anesteziology, pediatry, chirurgy, pneumology, neurology, ale třeba i rehabilitační pracovníky. Péče o tracheostomované dítě se v mnoha ohledech liší od péče o dospělého a její správné provedení je zásadní pro bezpečnost pacienta. Napříč obory lze zaznamenat výraznou nejednotnost již v zásadních postupech péče o tracheostomovaného dětského pacienta. Příkladem mohou být: interval výměny kanyly, vhodný typ kanyly pro jednotlivé situace apod. V posledních letech zaznamenáváme díky pokrokům medicíny nárůst rozšířených indikací dětských tracheostomií, což ovšem přináší i nárůst počtu dlouhodobých nosičů tracheostomických kanyl. Předkládáme nástin základních situací týkajících se dětské tracheostomie od indikace, chirurgických postupů, typů kanyl po časnou a dlouhodobou péči o tracheostomii. Nezbytně nutná je rovněž spolupráce rodičů a jejich zácvik včetně vybavení odpovídajícími pomůckami pro domácí péči.
Keywords: Patient Education as Topic; infekce dýchací soustavy; Suction; dítě; Tracheostomy; tracheostomie; odsávání; lidé; Cannula; vzdělávání pacientů jako téma; Respiratory Tract Infections; rodiče; Parents; tracheotomie; Phonation; Airway Obstruction; Tracheotomy; kanyla; Child; fonace; obstrukce dýchacích cest; Humans