MAKRO-AST jako příčina izolovaného zvýšení aspartátaminotransferázy u asymptomatické pacientky - Veverková, Markéta; Pecl, Jakub; Pinkasová, Tereza; Čermáková, Zdeňka; Jabandžiev, Petr (Pediatrie pro praxi, 2021)
Makroenzym aspartátaminotransferáza (dále makro‑AST) je jednou z příčin izolovaného zvýšení aspartátaminotransferázy (AST) v séru. Uvádíme kazuistiku normálně prospívající dívky s náhodně zachycenou přetrvávající izolovanou elevací AST. Podrobným vyšetřením bylo zjištěno, že se jedná o elevaci sérové AST na podkladě cirkulujících makro-AST bez přítomnosti dalšího organického onemocnění.
Keywords: stabilita enzymů; Enzyme Stability; předškolní dítě; Humans; Liver Diseases; diferenciální diagnóza; jaterní testy; Polyethylene Glycols; Liver Function Tests; Child, Preschool; nemoci jater; Diagnosis, Differential; Aspartate Aminotransferases; výsledek terapie; polyethylenglykoly; Treatment Outcome; ženské pohlaví; aspartátaminotransferasy; Liver; lidé; játra; Female