Rozdíly v dimenzích impulzivity a v temperamentu v závislosti na míře závislosti na kouření - Příhodová, Tereza; Raisová, Miloslava; Příhodová, Kateřina; Doubková, Nikola; Prajsová, Jitka; Lawyer, Steven R; Rasmussen, Erin Brooke; Preiss, Marek (Česká a slovenská psychiatrie, 2021)
Cíl: Závislost na kouření cigaret patří mezi nejčastější druh drogové závislosti v České republice. Z mnoha různých faktorů, které přispívají k tomu, že někdo začne kouřit, a také k vytváření a udržování závislosti na kouření, byly mimo jiné jako významné identifikovány osobnostní faktory, a především pak multidimenzionální konstrukt impulzivity. Nepanuje však shoda v tom, jaké dimenze impulzivity jsou v rozvoji závislosti na kouření stěžejní. Předpokládá se vliv dimenzí impulzivity, které jsou spojené s emocionálním rozrušením. Zdá se také, že u mužů a žen hrají roli odlišné dimenze impulzivity. Cílem studie bylo zjistit, zda se v impulzivitě mezi sebou liší jednak muži a ženy kuřáci, jednak skupiny s odlišnou mírou závislosti v jednotlivých sledovaných dimenzích impulzivity. Materiál a metoda: Tato studie byla provedena na skupině 60 osob identifikujících se jako kuřáci. Ta byla dále rozdělena do tří skupin na základě stupně závislosti určeného za pomocí Fagerstromova testu závislosti na nikotinu (bez závislosti, střední závislost, silná závislost). Impulzivita byla hodnocena pomocí Cloningerova dotazníku temperamentu a charakteru a škály UPPS-P. Výsledky: Studie nalezla statisticky významné rozdíly v některých dimenzích impulzivity kuřáků na základě pohlaví. Bylo zjištěno, že s věkem dochází ke snižování impulzivity u většiny ze sledovaných dimenzí. Mezi zkoumanými skupinami byly nalezeny rozdíly v dimenzi vyhýbání se poškození (?2(2) = 9,06, p = 0,01), v níž skupina bez fyzické závislosti dosahuje signifikantně nižších výsledků než skupina se střední závislostí i skupina se silnou závislostí. Byla nalezena souvislost závislosti na nikotinu s dimenzemi impulzivity spojenými s emocionálním rozrušením (pozitivním i negativním), především u žen. Závěr: Tyto výsledky naznačují, že při rozvoji a udržování závislosti na nikotinu mají vliv jiné dimenze impulzivity u mužů a u žen. A také, že při rozvoji i udržování závislosti na nikotinu hrají významnou roli anxiolytické a relaxační účinky nikotinu, které pomáhají se zvládáním emočního rozrušení.
Keywords: Character; dospělí; Smokers; Gender Identity; charakter; genderová identita; Tobacco Use Disorder; Impulsive Behavior; kuřáci; Humans; Temperament; lidé středního věku; Middle Aged; mladý dospělý; impulzivní chování; škály posuzující chování; Personality Inventory; Risk Factors; mužské pohlaví; Behavior Rating Scale; Emotions; osobnostní dotazník; poruchy vyvolané užíváním tabáku; Adult; rizikové faktory; ženské pohlaví; kouření tabáku; lidé; emoce; temperament; Aged; Tobacco Smoking; senioři; Young Adult; Male; Female