The impact of self-leadership and organizational commitment on the performance of Covid-19 nurses - Mustriwati, Komang Ayu; Sudarmika, Putu; Candiasa, I Made (Kontakt (České Budějovice), 2021)
Cíl: Pandemie Covid-19 se stala globálním zdravotním problémem a od poskytovatelů zdravotních služeb, sester, se očekává, že si udrží dovednosti self-managementu a loajalitu vůči nemocnici, ve které pracují. Cílem výzkumu bylo zjistit vliv self-leadershipu a loajality vůči organizaci na výkon sester, které sloužily na odděleních pro léčbu Covid-19. Metody: Byla provedena deskriptivně-analytická studie využívající design průřezového výzkumu. Celkem 52 sester dostalo dotazník, který byl pilotně testován na spolehlivost a validitu. Výsledky: Studie zjistila, že self-leadership a loajalita vůči organizaci společně ovlivnily výkon sester (p = 0,009). Částečný účinek self-leadershipu na výkon sester získal významnost p = 0,044. Loajalita vůči organizaci také získala částečný účinek na výkon sestry (p = 0,025). Závěr: Self-leadership a loajalita vůči organizaci mají pozitivní a významný vliv na výkon sester na odděleních pro léčbu Covid-19. Tento výzkum rozšiřuje vědecké znalosti a literaturu o ošetřovatelském managementu. Rovněž jsou diskutována doporučení týkající se vedení ošetřova
Keywords: COVID-19