Durvalumab v léčbě nemalobuněčného karcinomu plic - Bílek, Ondřej (Klinická farmakologie a farmacie, 2021)
Nemalobuněčný karcinom plic (NSCLC) je nejčastěji diagnostikován v pokročilém stadiu onemocnění. Imunoterapie anti‑PD-1 a PD‑L1 check‑point inhibitory je v současné době standardní součástí léčebného algoritmu. Durvalumab je plně humanizovaná IgGκ anti‑PD‑L1 monoklonální protilátka. Tento článek si klade za cíl shrnout dosavadní léčebné výsledky durvalumabu v léčbě NSCLC.
Keywords: monoklonální protilátky; nemalobuněčný karcinom plic; Antibodies, Monoclonal; studie MYSTIC; inhibitory kontrolních bodů; míra přežití; antigeny CD274; Humans; durvalumab; lidé; studie PACIFIC; Clinical Trials, Phase III as Topic; Immune Checkpoint Inhibitors; klinické zkoušky, fáze III jako téma; Carcinoma, Non-Small-Cell Lung; B7-H1 Antigen; Survival Rate