Mukoaktivní léčiva jako podpůrná terapie zánětlivých onemocnění dýchacích cest - Juřica, Jan (Farmakoterapeutická revue, 2021)
Článek přináší farmakologický přehled mukoaktivních léčiv v souvislosti s jejich použitím u akutních i chronických zánětů dýchacích cest. Použití mukolytik u chronických zánětlivých onemocnění dýchacího systému se jeví jako bezpečné a přináší jednoznačný, i když mírný benefit. V souvislosti s aktuální epidemickou situací je více akcentováno použití mukolytik u akutních respiračních onemocnění, především u covidu-19. Některé látky prokázaly in vitro, popř. in silico, potenciál bránit vstupu a množení viru SARS-CoV-2, nicméně spolehlivá klinická data prozatím nemáme k dispozici.
Keywords: ambroxol; infekce dýchací soustavy; Expectorants; kašel; acetylcystein; guaifenesin; lidé; Cough; Carbocysteine; Ambroxol; bromhexin; Acetylcysteine; Guaifenesin; Respiratory Tract Infections; Bromhexine; expektorancia; karbocystein; Humans