Pagetův karcinom prsu a karcinom močového měchýře u muže - raritní synchronní nádorová duplicita - Ratajský, Martin; Gatěk, Jiří; Vážan, Petr (Onkologie (Olomouc, Print), 2020)
Formou kazuistického sdělení článek popisuje Pagetovu chorobu prsu (MPD) u mužů. Shrnuje klinickou a patologickou prezentaci, epidemiologii, diagnostiku, léčbu i prognózu, zdůrazňuje společné a odlišné vlastnosti při výskytu u mužů a žen. Na případu pacienta s nádorovou duplicitou MPD a karcinomu močového měchýře dokumentuje klinickou praxi, postup stanovení diagnóz obou chorob i problémy s prolínáním jejich léčby.
Keywords: Chemoradiotherapy; Pagetova nemoc prsu; fatální výsledek; nádory močového měchýře; metastázy nádorů; Aged, 80 and over; Neoplasms, Second Primary; Breast Neoplasms, Male; mastektomie; lidé; Risk Factors; Paget's Disease, Mammary; rizikové faktory; histologické techniky; Hematuria; mužské pohlaví; PET/CT; hematurie; karcinom; Urinary Bladder Neoplasms; Positron Emission Tomography Computed Tomography; sekundární malignity; nádory prsu u mužů; Carcinoma; Histological Techniques; senioři nad 80 let; Neoplasm Metastasis; Humans; Male; Mastectomy; Nephrotomy; nefrotomie; Fatal Outcome; Gynecomastia; gynekomastie; chemoradioterapie