Point of care vyšetření krevní srážlivosti - současné možnosti - Zatloukal, Jan; Peltanová, Michala; Bultasová-Přibylová, Lenka; Pouska, Jiří; Kletečka, Jakub; Beneš, Jan (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2021)
Stanovení funkce krevních destiček a plazmatického koagulačního systému patří v oborech anesteziologie a intenzivní péče mezi běžně prováděná vyšetření. Důvodem pro vyšetření krevní srážlivosti může být plánovaný či akutní operační výkon, spontánní krvácivé projevy, pooperační krvácení bez jasného zdroje, sledování efektu léčby antikoagulačních a protidestičkových léků, tromboembolie apod. Velmi často jde o situace naléhavé, kdy je s výhodou, pokud je možno tato vyšetření provést přímo u lůžka pacienta. Současná medicína nám nabízí několik tzv. point of care (POCT) přístrojů, které lze k tomuto účelu použít. V našem sdělení přinášíme přehled nejčastěji užívaných metod a přístrojů, které slouží k vyšetření krevní srážlivosti u lůžka pacienta.
Keywords: agregometrie; inhibitory agregace trombocytů; Point-of-Care Systems; Humans; vyšetření krevní srážlivosti; lidé; vyšetření u lůžka; hemostáza; Platelet Aggregation Inhibitors; Hemostasis; Thrombelastography; Blood Coagulation Tests; tromboelastografie