Parenterální a enterální výživa u nemocných s diabetes mellitus - Wohl, Petr; Kopecký, Jan; Hošková, Eva; Veleba, Jiří; Mráz, Miloš; Hrádková, Viktorie; Girman, Peter; Pelikánová, Terezie (Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa, 2021)
Indikace enterální a parenterální výživy se neliší od nemocných bez diabetes mellitus. V praxi je hyperglykemie v průběhu nutriční intervence častou komplikací u hospitalizovaných nemocných. U nemocných s diabetes mellitus jsou současně důležité kontroly glykemie při aplikaci nutriční podpory, jež mohou mít vliv na prognózu. Cílem tohoto sdělení je podat současný pohled na problematiku nutriční diagnostiky a nutriční intervence v kritických stavech a u stabilních nemocných s diabetes mellitus.
Keywords: nutriční podpora; lidé; Nutritional Support; parenterální výživa; Humans; Parenteral Nutrition; diabetes mellitus 2. typu; Diabetes Mellitus, Type 2