Farmakologická léčba depresivní poruchy ve vyšším věku II: užití antidepresiv a jejich augmentace, rezistentní deprese ve vyšším věku - Bareš, Martin; Novák, Tomáš (Psychiatrie (Praha, Print), 2021)
Depresivní porucha je běžným onemocněním u lidí nad 65 let, které vede k neschopnosti a postižení, zvyšuje mortalitu, ale může být ovlivněno léčbou. Antidepresiva zůstávají základem léčby. Autoři krátce rekapitulují výsledky metaanalýz účinnosti a snášenlivost antidepresiv z posledních dvou dekád. Jsou komentována dostupná data o léčbě rezistentní depresivní poruchy ve vyšším věku a doporučené postupy léčby.
Keywords: Depressive Disorder; Depressive Disorder, Treatment-Resistant; deprese nereagující na léčbu; lidé; senioři nad 80 let; senioři; Antidepressive Agents; depresivní poruchy; antidepresiva; Aged; Aged, 80 and over; Humans