Parciální dopaminoví agonisté: stejní, nebo odlišní? - Masopust, Jiří; Mohr, Pavel; Kopeček, Miloslav (Psychiatrie (Praha, Print), 2021)
Aripiprazol, brexpiprazol a kariprazin patří do skupiny parciální agonistů dopaminových receptorů (DRPA), subkategorie antipsychotik druhé generace. Na první pohled mohou vypadat podobně. Jsou mezi nimi ale klíčové odlišnosti týkající se farmakodynamiky, farmakokinetiky, lékových interakcí, účinnosti, bezpečnosti a snášenlivosti, indikací, dávkování, lékových forem a dalších faktorů souvisejících s jejich úspěšným použitím.
Keywords: Dopamine Agonists; Depressive Disorder; Bipolar Disorder; aripiprazol; lidé; brexpiprazol; Aripiprazole; antipsychotika; bipolární porucha; depresivní poruchy; Antipsychotic Agents; kariprazin; Schizophrenia; agonisté dopaminu; schizofrenie; Humans