Makroprvky ve výživě psů a koček - Tšponová, Jana; Sedláková, Kateřina; Štercová, Eva (Veterinární lékař, 2021)
Minerální látky rozdělujeme podle zastoupení v organismu na makroprvky a mikroprvky. Mezi makroprvky patří vápník, fosfor, draslík, sodík, chlór, hořčík a síra. Stejně jako u makronutrientů i u mikronutrientů, mezi které patří i minerální látky, je třeba správně vybalancovat jejich denní příjem. Komerčně vyráběná krmiva pro psy a kočky se řídí nutričními doporučeními, která uvádějí minimální a v některých případech maximální hodnoty pro vybrané živiny obsažené v krmivu. Zvláště u psů je někdy těžké správně navolit přísun jednotlivých živin podle doporučení, vzhledem k velké rozmanitosti plemen a velikostí. Při nerespektování nutričních potřeb psů a koček hrozí riziko nedostatečného, nebo naopak nadbytečného přísunu minerálních látek v dietě. Toto riziko je především problémem u doma připravených dávek. V případě nedodržení požadavků na optimální přísun minerálů do organismu může dojít ke zdravotním problémům. Nejvíce diskutované zdravotní potíže jsou spojeny s dysbalancí v množství vápníku a fosforu a jejich vzájemném poměru, která následně může nejčastěji vyústit v rachitidu nebo osteomalacii. Nejvíce řešeným tématem v této oblasti jsou problémy skeletu u rostoucích psů velkých a obřích plemen a sekundární nutriční hyperparatyreóza. U ostatních makroprvků jsou projevy případného nedostatečného nebo nadbytečného přijatého množství méně časté a příznaky jejich nerovnováhy v organismu se manifestují převážně nespecificky (např. anorexií, neklidem, zpomaleným růstem nebo ztrátou srsti). Je proto nezbytné věnovat značnou pozornost vyváženému přísunu živin v krmivu pro psy a kočky a je třeba neopomíjet i vhodné zastoupení minerálů v dietě.
Keywords: Animals; Trace Elements; Cats; psi; zvířata; stopové prvky; fyziologie výživy zvířat; kočky; Dogs; Animal Nutritional Physiological Phenomena