Stanovisko České revmatologické společnosti k léčbě revmatických onemocnění a očkování v kontextu infekce SARS-CoV-2 - Šenolt, Ladislav; Pavelka, Karel; Mann, Heřman; Horák, Pavel; Tegzová, Dana; Olejárová, Marta; Bradna, Petr; Bortlík, Ladislav; Šmucrová, Hana; Fojtík, Zdeněk; Doležalová, Pavla; Forejtová, Šárka; et al. (Česká revmatologie, 2020)
Pandemie akutním respiračním onemocněním COVID-19 způsobena novým typem koronaviru SARS-CoV-2 významně ovlivnila lékařskou praxi. Pacienti s autoimunitním zánětlivým revmatickým onemocněním mají zvýšené riziko infekcí, a to nejen na podkladě vysoké aktivity revmatického onemocnění, ale zejména pod vlivem dlouhodobé kortikoterapie, chorobu modifikující antirevmatické a imunosupresivní léčby. V kontextu infekce SARS-CoV-2 a revmatických onemocnění přibývá množství často i protichůdných sdělení. Česká revmatologická společnost (ČRS) se rozhodla diskutovat obecná preventivní opatření infekce SARS-CoV-2, riziko nákazy a závažného průběhu onemocnění COVID-19 a vliv chorobu modifikující léčby na průběh COVID-19 u revmatických pacientů. Důležitým krokem bylo také poskytnout revmatologům praktický návod jak postupovat v léčbě pacientů s autoimunitním zánětlivým revmatickým onemocněním během pandemie COVID-19, včetně předběžného stanoviska k očkování proti SARS-CoV-2. Stanovisko ČRS se opírá o provizorní návod Evropské ligy proti revmatismu (EULAR) revidovanou verzi Americké asociace revmatologů (ACR) a nejnovější poznatky o nemoci COVID-19 u pacientů s autoimunitním zánětlivým revmatickým onemocněním.
Keywords: COVID-19; vakcíny proti COVID-19; autoimunitní nemoci; lidé; Clinical Trials as Topic; COVID-19 Vaccines; glukokortikoidy; Rheumatic Diseases; revmatické nemoci; Glucocorticoids; rizikové faktory; klinické zkoušky jako téma; Humans; Risk Factors; Autoimmune Diseases