Naše skúsenosti s pediatrickým multisystémovým zápalovým syndrómom asociovaným s COVID-19 (PIMS-TS) - Igaz, Matúš; Kostková, Martina; Bělohlávek, Tomáš; Olekšák, Filip; Jeseňák, Miloš; Bánovčin, Peter (Československá pediatrie, 2021)
Ochorenie COVID-19 prebieha v detskej populácii obvykle asymptomaticky alebo s ľahkým priebehom. Je to spôsobené najmä chýbaním iných ochorení, ktoré by mohli svojou klinickou manifestáciou stav zhoršiť, ale napríklad aj vplyvom androgénov na expresiu ACE2 receptoru. Počet hospitalizácií detských pacientov s akútne prebiehajúcim ochorením COVID-19 je od začiatku pandémie nízky. V apríli 2020 však Svetová zdravotnícka organizácia upozornila na zvyšujúci sa počet hospitalizácií detských pacientov najmä na jednotkách intenzívnej starostlivosti s klinickou symptomatológiou podobnou sepse, Kawasakiho syndrómu, syndrómu toxického šoku alebo syndrómu aktivovaných makrofágov (MAS). Stav bol asociovaný s akútne prebiehajúcou alebo s prekonanou infekciou SARS-CoV-2. Autori prezentujú dve kazuistiky detských pacientov s plne vyznačenou klinickou symptomatológiou pediatrického multisystémového zápalového syndrómu. V klinickom obraze dominovali febris remittens, kardiálna insuficiencia, non-purulentná konjuktivitída, palmárny a plantárny erytém, exantém. V laboratórnych parametroch bola prítomná vysoká zápalová aktivita a pozitívne protilátky proti SARS-CoV-2 v triede IgG. Liečení boli intravenóznymi imunoglobulínmi, systémovými kortikoidmi, antikoagulanciami a antiagreganciami. Bola potrebná vazoaktívna a inotropná podpora, v jednom prípade umelá pľúcna ventilácia. Adekvátny efekt imunosupresívnej a následnej imunomodulačnej liečby bol pozorovaný u oboch pacientov.
Keywords: Child; Systemic Inflammatory Response Syndrome; lidé; Female; mužské pohlaví; Male; dítě; syndrom systémové zánětlivé reakce; COVID-19; ženské pohlaví; Humans