Nový parametr hodnocení kompenzace diabetes mellitus: Čas v cílovém rozmezí (time-in-range) - Urbanová, Jana; Holubová, Anna; Taniwall, A; Mužík, Jan; Brož, Jan (Praktický lékař, 2021)
Kontinuální monitorace glykemie (CGM) poskytuje podrobné informace o průběhu glykemických změn během dne, což umožňuje mnohem přesnější nastavení inzulinoterapie. Nabízí také nové parametry, které je pak možné v klinické praxi využít k hodnocení míry kompenzace diabetu. Jako nejsilnější indikátor glykemické kompenzace se ukazuje procento času stráveného v cílovém glykemickém rozmezí, tzv. čas v cílovém rozmezí, neboli time-in-range (TIR). Za to je považováno pásmo glykemie od 3,9 do 10 mmol/l. Od roku 2019 existují konkrétní doporučení vymezující čas v rozmezí u různých skupin pacientů s diabetem (diabetiků 1. a 2. typu, těhotných diabetiček a rizikových/křehkých pacientů), jež umožňují interpretovat výsledky z CGM na více individuální bázi.
Keywords: časové faktory; Diabetes Mellitus; diabetes mellitus; Time Factors; lidé; Blood Glucose Self-Monitoring; kontinuální monitor glykemie; selfmonitoring glykemie; Humans