Detail
Article
Online article
FT
Medvik - BMC
  • Something wrong with this record ?

Perioperační výživa ve světle doporučení (a ve stínu praxe)
[Perioperative nutrition in the light of guidelines (and in the shadow of practice)]

I. Satinský

. 2021 ; 100 (2) : 49-59.

Language Czech Country Czech Republic

Document type Practice Guideline

U pacientů malnutričních nebo v kritickém stavu se stává nutriční péče jednou ze základních podmínek úspěšného zotavení. Malnutrice je u chirurgického pacienta významným negativním faktorem, který má vliv na pooperační morbiditu i letalitu. Je jevem poměrně častým zvláště u onkochirurgických pacientů, u seniorů a u pacientů s chronickým onemocněním zažívacího traktu. Problematika špatného nutričního stavu by měla být lékařem řešena od chvíle, kdy se nemocný stává pacientem. Snaha o ovlivnění malnutrice by měla pokrývat celé perioperační období – od zahájení diagnostického procesu přes hospitalizaci s případným operačním výkonem a pooperačním zajištěním nutrice až po monitoraci nutričního stavu po dimisi při dalším ambulantním sledování. Pro celou tuto širokou problematiku existuje recentní evropské i české doporučení přijaté Českou chirurgickou společností a dalšími odbornými společnostmi. V praxi však realizace těchto doporučených postupů mnohdy naráží na překážky, které vedou k nízké implementaci těchto guidelines. Péče o výživu je povinnou součástí léčby chirurgického pacienta jak v ambulantní, tak v nemocniční fázi celého procesu. Článek je komentovaným výběrem doporučení nutriční péče o chirurgického pacienta Evropské společnosti pro parenterální a enterální výživu (ESPEN) z roku 2017 a konsenzuálního hlasování pracovní skupiny Společnosti klinické výživy a intenzivní metabolické péče (SKVIMP) z roku 2018.

Nutritional support is one of the fundamental conditions of a successful outcome in malnourished or critically ill patients. Malnutrition is an important negative factor with impacts on postoperative morbidity and lethality in surgical patients. It is often observed in particularly in oncosurgical patients, in the elderly and in patients with chronic intestinal disease. The issue of malnutrition should be medically managed from the very moment the ill person becomes a patient. The effort of correcting malnutrition should extend over the entire perioperative period – from the beginning of the diagnostic procedure, during the hospital stay with surgery as applicable with postoperative nutrition therapy, to nutritional status monitoring after discharge and in the course of subsequent follow-up in the outpatient setting. Recent European and Czech guidelines adopted by the Czech Surgical Society and by the other societies exist for this complex issue. However, the use of these guidelines often encounters barriers in practice, and their implementation rate is thus rather low. Nutrition care is a mandatory part of the management of surgical patients both in the outpatient and hospital settings of the entire process. The article is a commented selection of nutritional guidelines of the European Society for Parenteral and Enteral Nutrition (ESPEN) of 2017 for surgical patients, and of those resulting from consensual voting of the working group of the Czech Society for Clinical Nutrition and Intensive Metabolic Care (SKVIMP) of 2018.

Perioperative nutrition in the light of guidelines (and in the shadow of practice)

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc21013854
003      
CZ-PrNML
005      
20210603152926.0
007      
ta
008      
210503s2021 xr d f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Satinský, Igor $u Mezioborová jednotka intenzivní péče − pro chirurgické obory, Nemocnice Havířov; Ústav ošetřovatelství, Fakulta veřejných politik, Slezská univerzita v Opavě $7 jn20010309388
245    10
$a Perioperační výživa ve světle doporučení (a ve stínu praxe) / $c I. Satinský
246    31
$a Perioperative nutrition in the light of guidelines (and in the shadow of practice)
520    3_
$a U pacientů malnutričních nebo v kritickém stavu se stává nutriční péče jednou ze základních podmínek úspěšného zotavení. Malnutrice je u chirurgického pacienta významným negativním faktorem, který má vliv na pooperační morbiditu i letalitu. Je jevem poměrně častým zvláště u onkochirurgických pacientů, u seniorů a u pacientů s chronickým onemocněním zažívacího traktu. Problematika špatného nutričního stavu by měla být lékařem řešena od chvíle, kdy se nemocný stává pacientem. Snaha o ovlivnění malnutrice by měla pokrývat celé perioperační období – od zahájení diagnostického procesu přes hospitalizaci s případným operačním výkonem a pooperačním zajištěním nutrice až po monitoraci nutričního stavu po dimisi při dalším ambulantním sledování. Pro celou tuto širokou problematiku existuje recentní evropské i české doporučení přijaté Českou chirurgickou společností a dalšími odbornými společnostmi. V praxi však realizace těchto doporučených postupů mnohdy naráží na překážky, které vedou k nízké implementaci těchto guidelines. Péče o výživu je povinnou součástí léčby chirurgického pacienta jak v ambulantní, tak v nemocniční fázi celého procesu. Článek je komentovaným výběrem doporučení nutriční péče o chirurgického pacienta Evropské společnosti pro parenterální a enterální výživu (ESPEN) z roku 2017 a konsenzuálního hlasování pracovní skupiny Společnosti klinické výživy a intenzivní metabolické péče (SKVIMP) z roku 2018.
520    9_
$a Nutritional support is one of the fundamental conditions of a successful outcome in malnourished or critically ill patients. Malnutrition is an important negative factor with impacts on postoperative morbidity and lethality in surgical patients. It is often observed in particularly in oncosurgical patients, in the elderly and in patients with chronic intestinal disease. The issue of malnutrition should be medically managed from the very moment the ill person becomes a patient. The effort of correcting malnutrition should extend over the entire perioperative period – from the beginning of the diagnostic procedure, during the hospital stay with surgery as applicable with postoperative nutrition therapy, to nutritional status monitoring after discharge and in the course of subsequent follow-up in the outpatient setting. Recent European and Czech guidelines adopted by the Czech Surgical Society and by the other societies exist for this complex issue. However, the use of these guidelines often encounters barriers in practice, and their implementation rate is thus rather low. Nutrition care is a mandatory part of the management of surgical patients both in the outpatient and hospital settings of the entire process. The article is a commented selection of nutritional guidelines of the European Society for Parenteral and Enteral Nutrition (ESPEN) of 2017 for surgical patients, and of those resulting from consensual voting of the working group of the Czech Society for Clinical Nutrition and Intensive Metabolic Care (SKVIMP) of 2018.
650    12
$a perioperační péče $7 D019990
650    12
$a nutriční podpora $7 D018529
650    _2
$a chirurgie operační $7 D013514
650    _2
$a nutriční terapie $7 D044623
650    _2
$a podvýživa $x terapie $7 D044342
650    _2
$a pooperační péče $7 D011182
650    _2
$a enterální výživa $7 D004750
650    _2
$a lidé $7 D006801
655    _2
$a směrnice pro lékařskou praxi $7 D017065
773    0_
$w MED00011104 $t Rozhledy v chirurgii $x 0035-9351 $g Roč. 100, č. 2 (2021), s. 49-59
856    41
$u https://www.prolekare.cz/casopisy/rozhledy-v-chirurgii/2021-2/perioperacni-vyziva-ve-svetle-doporuceni-a-ve-stinu-praxe-126437 $y plný text volně dostupný
910    __
$a ABA008 $b B 7 $c 508 $y p $z 0
990    __
$a 20210503 $b ABA008
991    __
$a 20210603152925 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1656666 $s 1134241
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2021 $b 100 $c 2 $d 49-59 $i 0035-9351 $m Rozhledy v chirurgii $x MED00011104 $y 126437
LZP    __
$c NLK182 $d 20210603 $b NLK111 $a Meditorial-20210503

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...