Výživa u open abdomen - Urbánek, Libor; Veverková, Lenka; Žák, Jan; Reška, Michal (Rozhledy v chirurgii, 2021)
Open abdomen je závažný důsledek rozličných nitrobřišních procesů provázených často sepsí až septickým šokem. Jako následek se pak rozvíjí těžká stresová malnutrice, poruchy hydratace a iontová dysbalance. Součástí open abdomen často bývá přítomnost střevní píštěle. U takto postižených pacientů je nutný komplexní přístup zahrnující rehabilitaci, nutriční péči v optimálním složení a lokální péči o otevřenou dutinu břišní. Na kazuistice pacientky s open abdomen a enterokutální fistulací popisujeme praktickou aplikaci výživy v průběhu celého onemocnění. Na závěr pak uvádíme souhrn doporučení nutriční péče u této skupiny nemocných.
Keywords: Female; ventrální hernie; open abdomen; ženské pohlaví; Wound Healing; nutriční terapie; Hernia, Ventral; lidé; pooperační komplikace; Nutrition Therapy; Enteral Nutrition; Proteins; parenterální výživa; Humans; proteiny; Postoperative Complications; enterální výživa; hojení ran; Intestinal Fistula; střevní píštěle; lidé středního věku; Middle Aged; Parenteral Nutrition