Multidisciplinárny operačný prístup pri riešení nádoru obličiek s inváziou vena cava a embóliou a. pulmonalis - Beer, Imrich; Job, Ivan; Janek, Július (Rozhledy v chirurgii, 2021)
Úvod: Nádorové ochorenia obličiek sú jedinečné z mnohých príčin. Jedným z dôvodov je, že karcinóm z obličkových buniek môže rásť priamo do odvodových žíl obličky, ktoré vstupujú do dolnej dutej žily smerujúcej do srdca. Tento rast nádorových buniek do žíl sa nazýva nádorový trombus a predstavuje lokálne agresívny karcinóm obličky. V tomto článku informujeme o skúsenosti nášho kardiochirurgického oddelenia spolu s pracoviskom transplantačnej chirurgie o úspešnom chirurgickom odstránení tumoru obličky, s inváziou do dolnej dutej žily, pravej predsiene srdca a pľúcnice v dvoch kazuistikách. Kazuistiky: 32 ročná žena, bez významného predchorobia, bola akútne hospitalizovaná pre náhle vzniknuté dyspnoe, s podozrením na embóliu do artérie pulmonalis. Diagnóza bola potvrdená CT vyšetrením, s vedľajším nálezom tumoru pravej obličky, s jeho embolizáciou do dolnej dutej žily a pľúcnice. Pacientka bola urgentne operovaná pre progredujúce akútne zlyhávanie pravej komory srdca a vysoké riziko recidívy embólie. Multidisciplinárnym prístupom spolupráce cievneho chirurga a kardiochirurga bola úspešne realizovaná radikálna pravostranná nefrektómia a totálna tromboembolektómia dolnej dutej žily a pľúcnice. Pooperačný priebeh bol nekomplikovaný, kontrolné CT bez nálezu reziduálneho tumoru a tromboembolov, pacientka bola v dobrom stave prepustená do domácej starostlivosti. 58 ročný muž, hypertonik, s orchiepididymitídou, s CT nálezom tumoru ľavej obličky, s prerastajúcim nádorovým trombom do dolnej dutej žily a pľúcnice, bol operovaný v plánovanom režime. Cievny chirurg v spolupráci s kardiochirurgom úspešne realizovali radikálnu ľavostrannú nefrektómiu, s totálnou tromboembolektómiou nádorového trombu z dolnej dutej žily a pľúcnice. Pooperačne sa prechodne rozvinul pooperačný paralytický ileus a epizóda fibrilácie predsiení, čo sú bežné pooperačné komplikácie, súvisiace s operačným výkonom. Na kontrolnom CT bolo potvrdené úspešné celkové odstránenie tumoru a nádorového trombu z dolnej dutej žily a pľúcnice. Echokardiograficky u pacienta pretrvávala dilatácia pravostranných oddielov srdca, so zachovanou funkciou oboch komôr. Pacient bol v dobrom stave prepustený do domácej starostlivosti. Záver: Chirurgické odstránenie tumoru obličky a nádorového trombu - radikálna nefrektómia s trombektómiou nádoru − môže byť kuratívnym spôsobom liečby a môže pacientovi zabezpečiť dlhodobé prežitie. V závislosti od rozsahu nádorového trombu sa tieto operácie môžu vykonávať rôznymi spôsobmi - miniinvazívne, roboticky, či otvoreným spôsobom. Otvoreným spôsobom je možné výkon realizovať za použitia mimotelového obehu (kardiopulmonálny bypass – CPB) alebo bez CPB v závislosti od rozsahu postihnutia.
Keywords: dospělí; Female; Neoplastic Cells, Circulating; arteria pulmonalis; Adult; výsledek terapie; ženské pohlaví; trombektomie; kardiopulmonální bypass; lidé; vena cava inferior; Pulmonary Artery; karcinom z renálních buněk; Treatment Outcome; Nephrectomy; Pulmonary Embolism; Cardiopulmonary Bypass; Carcinoma, Renal Cell; nádorové cirkulující buňky; nádorový trombus; plicní embolie; Male; Thrombectomy; Vena Cava, Inferior; lidé středního věku; mužské pohlaví; Middle Aged; nefrektomie; Humans