Existují rozdíly v tloušťce a ploše neokortexu mezi pacienty po první epizodě schizofrenie a zdravými kontrolami? - Slezák, Ondřej; Škoch, Antonín; Žižka, Jan; Bayer, David; Španiel, Filip; Tintěra, Jaroslav; Vaňásek, Jiří; Eliáš, Pavel; Ryška, Pavel (Česká radiologie, 2020)
Cíl: Ověřit, zda je u pacientů v časném stadiu onemocnění schizofrenií přítomna redukce tloušťky a/nebo plochy neokortexu. Metodika: V prospektivní studii byla pomocí magnetické rezonance zkoumána tloušťka a plocha neokortexu souboru nemocných po první epizodě schizofrenie (n = 15) a kontrolního souboru zdravých jedinců (n = 19). Probandi byli vyšetřeni na 3 T MR tomografu s využitím 64kanálové hlavové cívky. Surface-based morfometrie byla provedena na 3D TI- a T2-vážených obrazech softwarovým balíkem Freesurfer (verze 7.1.0). Výsledky: Nebyly nalezeny statisticky významné clustery změny tloušťky neokortexu ani jeho plochy mezi oběma testovanými skupinami. Závěr: V rozporu s výsledky jiných autorů včetně rozsáhlých multicentrických studií nebyly nalezeny statisticky významné změny tloušťky a plochy neokortexu u nemocných v klinicky nejranějších stadiích schizofrenie.