Náhodná detekce karcinomu močového mechýře při 18F-FDG PET/CT u pacienta s nemalobuněčným karcinomem plic - Doležal, Jiří; Slanina, Martin; Krčálová, Eva (Česká radiologie, 2020)
Cíl: Cílem práce je prezentovat neobvyklý případ náhodného nálezu karcinomu močového měchýře při 18F-FDG (fluordeoxyglukóza) PET/ CT u 62letého muže, který byl vyšetřován v rámci stagingu nemalobuněčného karcinomu v horním laloku levé plíce. Metodika: Celotělový PET/CT byl proveden od báze lební do poloviny stehen za 60 minut po intravenózni aplikaci 18F-FDG (491 MBq - 5.4 MBq/kg). Akviziční čas PET zobrazení činilo 2.5 minuty na projekci, celkem osm projekcí. CT zobrazení proběhlo po podání intravenózni jodové kontrastní látky (80 mllomeron 400) a perorální hypodenzní kontrastní látky (1000 ml Manitol 2%) ve venózní fázi. Výsledky: PET/CT zobrazil tumor s akumulací 18F-FDG v horním laloku levé plíce a nádorovou lymfadenopatii s vysokou konzumpcí 18F-FDG v levém plicním hilu a mediastinu. Nově PET/CT zjistilo náhodný endoluminální tumor ve stěně močového měchýře a lymfatickou uzlinu s akumulací 18F-FDG v levém třísle, která byla hodnocena jako viabilní metastáza, a to nejspíše z tumoru v močovém měchýři, histologický sejednalo o nízce diferencovaný uroteliální karcinom. Závěr: 18F-FDG PET/CT vyšetření umožnilo náhodně a správně detekovat duplicitní karcinom močového měchýře a metastázu v třísLe, provést včasnou endoskopickou resekci tumoru močového měchýře. 18F-FDG PET/CT vyšetření zkrátilo dobu diagnostického procesu.