Obrovský fibroadenom prsu v těhotenství - Krhovský, Miroslav; Pilka, Radovan; Fait, Vuk; Eim, Josef (Česká gynekologie, 2021)
Cíl práce: Prezentovat nezvyklý případ rychlého růstu fibroadenomu prsu v průběhu těhotenství. Vlastní pozorování: Fibroadenomy jsou hormon dependentní nádory prsu, které mohou v těhotenství rapidně zvětšovat svůj objem. Prezentujeme kazuistiku vzniku obrovského fibroadenomu, poprvé diagnostikovaného již před těhotenstvím, který pod vlivem těhotenských hormonů rychle narůstal a byl chirurgicky odstraněn ve třetím trimestru těhotenství. Závěr: Fibroadenomy jsou benigní léze prsu vyskytující se u mladých žen. Jedná se o hormon-dependentní nádory, které mohou velmi rychle růst, zejména v období těhotenství a/ nebo laktace, a tím připomínat maligní onemocnění. U každé nově vzniklé léze prsu je nutno zodpovědně přistoupit ke klinickému vyšetření, na základě kterého se dále rozhodujeme o nutnosti odebrání biopsie k histologické verifikaci léze.
Keywords: dospělí; kojení; těhotenství; nádory prsu; Humans; prsy; Breast Neoplasms; komplikace těhotenství; nádorové komplikace v těhotenství; fibroadenom; Breast Feeding; Adult; Breast; výsledek terapie; Phyllodes Tumor; Treatment Outcome; Pregnancy Complications, Neoplastic; Fibroadenoma; ženské pohlaví; cystosarcoma phyllodes; lidé; Pregnancy Complications; Pregnancy; Female