Řešená problematika reprodukční medicíny v České republice 2020 - Ventruba, Pavel; Žáková, Jana; Řežábek, Karel; Veselá, Kateřina; Tauwinklová, Gabriela; Trávník, Pavel; Ješeta, Michal; Mardešić, Tonko; Crha, Igor; Jelínková, Ladislava; Rumpík, David (Česká gynekologie, 2021)
Úvod: V průběhu 30. sympozia asistované reprodukce konaného 11. listopadu 2020 v Brně byla prezentována problematika řešená v reprodukční medicíně v ČR v roce 2020. Vybraná témata se týkala aktuálních otázek z oblasti klinické embryologie a genetiky, gynekologie, ale i legislativy či etiky. Řešená témata: 1. Kolik času má lékař v ambulanci centra asistované reprodukce na pacientku a jak s klienty komunikuje embryolog? 2. Reprodukce a preimplantační genetické testování monogenních chorob (PGT-M) u onkologických pacientů a pacientů v riziku s hereditárními onkogenními mutacemi. 3. Neinvazivní genetické testování embryí z kultivačního média. 4. Editace genomu. 5. Jaká je potřeba monitorování hormonálních hladin ve stimulačních protokolech? 6. Monitoring a výběr embrya pro transfer/ kryokonzervaci. 7. Nastal čas změnit zákon o odměňování dárců/ dárkyň? Metodika: Témata předem připravili pověření členové naší společnosti s úkolem vypracovat teze, které prezentovali v samostatném konferenčním bloku. Prezentace i s diskuzí byla vysílána přímo z vysílacího studia v Hotelu International online připojením. Po skončení konference byly všechny diskuzní náměty a připomínky zapracovány. Závěr: Práce předkládá stav řešených problémů reprodukční medicíny v ČR.
Keywords: fertilizace in vitro; reprodukční lékařství; Genetic Testing; Reproductive Techniques, Assisted; genetické testování; editace genu; Fertilization in Vitro; monitoring embryí; reprodukční techniky; asistovaná reprodukce; Reproductive Medicine; Humans; lidé; Reproductive Techniques; Gene Editing