Alokace vzácných zdrojů v době pandemie - Černý, David; Doležal, Tomáš (Časopis lékařů českých, 2021)
Alokace vzácných zdrojů během pandemie představuje pro lékaře jedno z nejobtížnějších rozhodnutí. Tato rozhodnutí se zakládají na nejlepším medicínském poznání a lege artis praxi, jsou však pevně provázány s hodnotami etickými a prudenciálními (vztahujícími se k well-being). Článek vyzdvihuje důležitost etického rozhodování v průběhu celého procesu alokace. Nejdříve předkládá morální principy, jimž se alokace vzácných zdrojů (mechanická plicní ventilace, ECMO apod.) řídí. Připravuje si tak cestu k formulaci konkrétnějších etických doporučení. Dále podrobně analyzuje a popisuje kritéria přijetí na jednotky intenzivní péče a dvě fáze triáže. První z nich se opírá o egalitářské úvahy, druhá bere v úvahu věk jako proměnou určující míru špatnosti smrti a další s věkem spojené faktory. Nakonec článek předkládá právní analýzu procesu alokace v kontextu platného práva České republiky.
Keywords: směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Practice Guidelines as Topic; pandemie; lékařská etika; Pandemics; Czech Republic; Humans; Triage; lidé; COVID-19; Legislation as Topic; Česká republika; Ethics, Medical; přidělování zdravotní péče; Critical Care; zákonodárství jako téma; Health Care Rationing; péče o pacienty v kritickém stavu; třídění pacientů