Terapeutický přínos valsartanu v léčbě arteriální hypertenze ve světle studií VICTORY a VICTORY II - Slíva, Jiří (Remedia, 2021)
Esenciální arteriální hypertenze je velmi prevalentní onemocnění, v jehož léčbě často využíváme látky potlačující aktivitu systému RAAS, tj. sartany či inhibitory ACE. Uplatňují se jednak v monoterapii, jednak, a to stále častěji, ve fixních kombinacích s látkami z jiných lékových skupin. Tento krátký text poukazuje na stávající terapeutický potenciál valsartanu v monoterapii či v kombinaci s hydrochlorothiazidem a/nebo s amlodipinem v klinických studiích VICTORY a VICTORY II.
Keywords: blokátory receptorů AT1 pro angiotensin II; Amlodipine; hypertenze; Clinical Trials, Phase IV as Topic; výsledek terapie; fixní kombinace léků; lidé; Treatment Outcome; krevní tlak; Valsartan; amlodipin; Hypertension; studie VICTORY; valsartan; kombinovaná farmakoterapie; Antihypertensive Agents; Angiotensin II Type 1 Receptor Blockers; antihypertenziva; klinické zkoušky, fáze IV jako téma; Blood Pressure; Drug Combinations; Drug Therapy, Combination; Humans