Příznivý renoprotektivní účinek při terapii diabetu GLP-1 analogem – semaglutidem - Halčiaková, Katarina (Kazuistiky v diabetologii, 2021)
Kazuistika popisuje 53letého pacienta s diabetem 2. typu s pozitivní mikroalbuminurií, u kterého byla zahájena terapie GLP-1 analogem – semaglutidem. Po zahájení terapie semaglutidem došlo ke zlepšení dlouhodobé kompenzace a regresi mikroalbuminurie.
Keywords: Glucagon-Like Peptide 1; glukagonu podobný peptid 1; lidé středního věku; Diabetes Mellitus, Type 2; Albuminuria; Diabetic Nephropathies; semaglutid; Humans; lidé; Middle Aged; albuminurie; diabetické nefropatie; mužské pohlaví; Male; diabetes mellitus 2. typu; výsledek terapie; Treatment Outcome