Prediktivní testování u nemalobuněčného karcinomu plic - Dundr, Pavel; Matěj, Radoslav; Němejcová, Kristýna; Bártů, Michaela; Stružinská, Ivana (Klinická onkologie, 2021)
Východiska: Prediktivní testování je u nemalobuněčného karcinomu plic (NSCLC) zásadní součástí celého diagnostického procesu a nezbytným předpokladem správné léčby. Možnosti testování a spektrum vyšetřovaných markerů se však v souvislosti s rozvojem diagnostických a terapeutických možností mění a v praxi je tedy nutná pravidelná aktualizace stávajících guidelines. Cíl: Podat přehled aktuální problematiky prediktivního testování u NSCLC na molekulární úrovni i s ohledem na hodnocení exprese PD-L1 vycházející z mezinárodních a národních guidelines. Shrnutí stávající situace prediktivního testování u NSCLC v ČR. Závěr: Prediktivní testování u NSCLC je součástí rutinní diagnostické praxe, zaznamenává však významný rozvoj související s rozšiřováním diagnostických i terapeutických možností. Dosavadní převažující způsob sekvenčního testování jednotlivých markerů se stává vzhledem k narůstajícímu počtu potenciálních prediktorů nevýhodným a jako vhodnější se ukazuje komplexní molekulární testování metodou sekvenování nové generace. Nezbytnou součástí prediktivního testování NSCLC je také imunohistochemické hodnocení exprese PD-L1.
Keywords: Biomarkers, Tumor; Immune Checkpoint Inhibitors; lidé; inhibitory kontrolních bodů; prediktivní testování; Molecular Diagnostic Techniques; staging nádorů; diagnostické techniky molekulární; nádorové biomarkery; Carcinoma, Non-Small-Cell Lung; Neoplasm Staging; nemalobuněčný karcinom plic; Humans