Očkovanie proti Covid-19 z pohľadu alergológa - Bobčáková, Anna; Urbančíková, Ingrid; Jeseňák, Miloš (Alergie (Praha, Print), 2021)
Očkovanie proti COVID-19 patrí v súčasnosti k najdôležitejším témam na diskusiu. Aj vzhľadom k viacerým medializovaným informáciám o závažných alergických reakciách po očkovaní mRNA vakcínami v zahraničí sa na špecialistov v odbore klinická imunológia aalergológia obracajú pacienti s otázkou zhodnotenia miery rizika očkovania. Klinický imunológ a alergológ má zároveň kľúčové postavenie v diferenciálnej diagnostike anáslednom manažmente postvakcinačných reakcií. V nasledujúcom článku uvádzame aktuálne poznatky oočkovaní proti COVID-19 z pohľadu imunológa a alergiológa s odvolaním sa na bežné postupy vo vakcinológii a odporúčania odborných spoločností.
Keywords: vakcinace; kožní testy; Polyethylene Glycols; polyethylenglykoly; alergie; lidé; Vaccination; Hypersensitivity; polysorbáty; Polysorbates; Skin Tests; COVID-19; Humans