Interpretujeme správně počty eozinofilů v periferní krvi u pacientů s bronchiálním astmatem? - Novosad, Jakub; Krčmová, Irena (Alergie (Praha, Print), 2021)
Více než 100 let po objevu eozinofilů byly registrovány první biologické preparáty, díky nimž dokážeme významně omezit jejich aktivitu v organismu u pacientů s astmatem. Doposud však zůstává řada důležitých teoretických i klinických otázek, týkajících se jejich fundamentální úlohy za fyziologických i patologických okolností. Intenzivní výzkum z posledních let nám přinesl důležité informace o tom, kolik eozinofilů v periferní krvi je ještě v mezích normy a kdy se již máme obávat tkáňového postižení či například ztráty kontroly astmatu. Získali jsme nová data vypovídající o vztahu mezi počty eozinofilů v jednotlivých biologických materiálech (např. v periferní krvi či indukovaném sputu) a o jejich výpovědní hodnotě zejména ve vztahu ke vzniku, průběhu, prognóze a citlivosti na léčbu bronchiálního astmatu. I přes řadu nejasností patří vyšetření eozinofilů v periferní krvi u těchto nemocných mezi nejdůležitější laboratorní testy, které je třeba provádět opakovaně ve spojení s dalšími biomarkery vždy v době diagnózy a při exacerbacích či ztrátě kontroly, ideálně při nejnižší úrovni udržovací terapie, a nelze-li jinak s dostatečným odstupem po vysazení pulzních systémových kortikoidů. Následující práce shrnuje některé z důležitých faktů, které ovlivňují náš pohled na tyto buňky u pacientů s astmatem.
Keywords: eozinofily; bronchiální astma; počet leukocytů; lidé; Leukocyte Count; Blood Chemical Analysis; biochemická analýza krve; Eosinophils; Asthma; Humans