Selektivní deficit imunoglobulinu A u dvou sourozenců - Lepařová, Lucie; Koukalová, Eva; Dufek, Michal; Hutyrová, Beáta (Kazuistiky v alergologii, pneumologii a ORL, 2021)
Selektivní deficit imunoglobulinu A je nejčastější primární imunodeficiencí, se kterou se může setkat klinický alergolog-imunolog. Tato kazuistika popisuje případ dvou sourozenců se selektivním deficitem imunoglobulinu A s rozdílnou klinickou manifestací. Zejména je popisováno významné neurologické postižení s přítomností anti-Hu protilátek a zvažovanou paraneoplastickou etiologií u jednoho z nich.
Keywords: Humans; Hydrocortisone; IgA Deficiency; hydrokortison; Immunoglobulins, Intravenous; Female; mladý dospělý; Siblings; výsledek terapie; lidé; Immunoglobulin A; sourozenci; ženské pohlaví; Male; Treatment Outcome; Young Adult; imunoglobulin A; syndromy imunologické nedostatečnosti; intravenózní imunoglobuliny; mužské pohlaví; deficience IgA; Immunologic Deficiency Syndromes