Nemoci z povolání ve vazbě na kategorizaci prací v České republice v období let 2010-2019 - Kupsová, Blanka; Pavlík, Vladimír; Horáček, Jan; Lašák, Petr; Šafka, Václav; Fajfrová, Jana; Boušová, Karin (Vojenské zdravotnické listy, 2021)
Článek se zabývá ochranou zdraví při práci a zjišťováním zdravotních rizik pracovního prostředí. Dále popisuje systém kategorizace prací v České republice, přístup k profesionálním onemocněním se zaměřením na nemoci z povolání a řeší odpovědnost za škodu způsobenou těmito onemocněními a její náhradu. Přehledově shrnuje výskyt nemocí z povolání vzniklých při rizikových a nerizikových pracích, které jsou určeny zaměstnavatelem a krajskou hygienickou stanicí (KHS) a jejich vývoj v letech 2010-2019.
Keywords: Workers' Compensation; Occupational Diseases; odškodnění pracovníků; Occupational Medicine; lidé; nemoci z povolání; ztížení společenského uplatnění; pracovní lékařství; kategorizace prací; Humans