Radioterapie v hlubokém nádechu u pacientek s levostranným karcinomem prsu po parciální mastektomii - Doležel, Martin; Odrážka, Karel; Vaňásek, Jaroslav (Rozhledy v chirurgii, 2021)
Úvod: Cílem této práce bylo porovnat u pacientek s levostranným karcinomem prsu podstupujících adjuvantní radioterapii dávku na příslušné rizikové orgány při běžném dýchání a při použití techniky radioterapie v řízeném hlubokém nádechu. Metody: Sto pacientek s levostranným tumorem prsu podstoupilo plánovací CT při běžném dýchání a při DIBH, přičemž následně provedené plány byly srovnány pomocí dávkově objemových histogramů. Hodnoceny byly dávky pro srdce, ramus interventricularis anterior (left anterior descending coronary artery – LAD) a levou plíci. Výsledky: Všechny hodnocené parametry byly statisticky signifikantně nižší při použití DIBH. Medián střední dávky pro srdce, LAD a levou plíci u techniky DIBH byl 1,21 Gy, 4,67 Gy a 8,32 Gy, zatímco při běžném dýchání 3,22 Gy, 24,71 Gy a 9,99 Gy. Závěr: Radioterapie v hlubokém řízeném nádechu je efektivní technika snižující radiační zátěž na srdce i levou plíci.
Keywords: radioterapie; Humans; adjuvantní radioterapie; Radiotherapy, Adjuvant; lidé středního věku; klinická studie jako téma; Clinical Studies as Topic; Female; Aged; dospělí; senioři; lidé; Radiotherapy; radioterapie v hlubokém nádechu; Adult; Breast Neoplasms; ženské pohlaví; Middle Aged; nádory prsu; kardiotoxicita; Cardiotoxicity