Chemoembolizace u primárních a sekundárních nádorů jater - Zavadil, Jan; Rohan, Tomáš; Straka, Matej; Ostřížková, Lenka; Andrašina, Tomáš (Onkologická revue, 2021)
Transarteriální chemoembolizace je nedílnou součástí léčby středně pokročilých primárních a sekundárních nádorů jater. Během desetiletí se tato metoda neustále zdokonaluje jak po technické stránce, tak i možností užívaných embolizačních látek a zlepšuje prognózu pacientů, kteří často nemohou podstoupit jinou terapii. Tento přehledový článek seznamuje čtenáře se základními charakteristikami samotného výkonu, indikacemi, průběhem, komplikacemi a nežádoucími účinky. Na závěr je uvedena úspěšnost samotných výkonů.
Keywords: počítačová rentgenová tomografie; Chemoembolization, Therapeutic; Antineoplastic Agents; diagnostické zobrazování; Tomography, X-Ray Computed; lidé; protinádorové látky; Liver Neoplasms; nádory jater; Humans; Diagnostic Imaging; chemoembolizace