Konsenzuální doporučení Českého národního hemofilického programu (ČNHP) pro diagnostiku a léčbu pacientů s vrozenou hemofilií a s inhibitorem FVIII/ FIX - Zápotocká, Ester; Blatný, Jan; Smejkal, Petr; Blažek, Bohumír; Čermáková, Zuzana; Černá, Zdeňka; Dulíček, Petr; Hajšmanová, Zdeňka; Hak, Jiří; Hluší, Antonín; Hrdličková, Radomíra; Komrska, Vladimír; et al. (Transfuze a hematologie dnes, 2021)
Cílem standardu je stanovit základní diagnostické a především terapeutické postupy v péči o pacienty s vrozenou hemofilií a s inhibitorem koagulačního faktoru VIII, resp. faktoru IX. Úprava původního konsenzuálního doporučení vychází z vývoje poznání a reflektuje nová data i vstup nových léčiv, jež mění léčebné přístupy.
Keywords: Factor VIII; chirurgie operační; faktor VIII; lidé; hemofilie A; inhibitory koagulačních faktorů; Blood Coagulation Factor Inhibitors; Surgical Procedures, Operative; Hemophilia A; Humans