Recidivující asfyktická zástava oběhu - neobvyklá manifestace SLE - Lukáč, Adam; Matějovská Kubešová, Hana (Vnitřní lékařství, 2021)
Případ čtyřicetileté ženy po dvou asfyktických zástavách v intervalu několika měsíců s nálezem difuzní alveolární hemoragie nejasné etiologie zjištěné až v průběhu hospitalizace v našem zdravotnickém zařízení. Po stanovení správné diagnózy systémového lupusu erythematodes byla zahájena adekvátní terapie s úspěšným navozením remise onemocnění a navrácením pacientky do normálního života.
Keywords: dospělí; diferenciální diagnóza; systémový lupus erythematodes; plicní alveoly; Female; Pneumonia; pneumonie; Adult; ženské pohlaví; Pulmonary Alveoli; krvácení; lidé; Heart Arrest; Immunosuppressive Agents; Bronchoscopy; Adrenal Cortex Hormones; hormony kůry nadledvin; Vasculitis; Diagnosis, Differential; Lupus Erythematosus, Systemic; vaskulitida; srdeční zástava; difuzní alveolární hemoragie; Hemorrhage; bronchoskopie; imunosupresiva; Humans