Porucha hlasu jako symptom amyotrofické laterální sklerózy - Krtičková, Jana; Hemerková, Pavlína; Šatanková, Jana; Dršata, Jakub; Chrobok, Viktor (Geriatrie a gerontologie, 2021)
Poruchy hlasu ve vyšším věku jsou poměrně časté a nemusí být známkou jenom přirozeně nastupujících změn organismu. Naopak mohou být projevem vážného neurologického onemocnění. Každé změně hlasu by měla být věnována pozornost a je vhodné provést laryngologické vyšetření. Cílem sdělení je prezentace pacienta s poruchou hlasu, u kterého vyšetření prokázalo inkompletní parézu hlasivky a neurologické vyšetření posléze verifikovalo amyotrofickou laterální sklerózu.
Keywords: amyotrofická laterální skleróza; poruchy hlasu; onemocnění motorického neuronu; Humans; bulbární příznaky; Aged; Vocal Cord Paralysis; výsledek terapie; senioři; lidé; Voice Disorders; dysfonie; Motor Neuron Disease; Dysphonia; Male; Treatment Outcome; Amyotrophic Lateral Sclerosis; mužské pohlaví; ochrnutí hlasivek